Lelaki ditahan kerana menyembunyikan dadah dalam labu.

Author

Categories

Array

Share

Tuala Basah
“Jangan Sampai kering”
04/07/20

Seorang lelaki warga  Singapura telah ditangkap kerana disyaki melakukan aktiviti pengedaran dadah pada hari Isnin (3 Ogos). Dadah bernilai $30,000, telah dijumpai di rumahnya disembunyikan di dalam dalam dua biji labu.

Kira-kira 240g heroin, 1.5g metamfetamin kristal – juga dikenali sebagai Ais /sejuk – dan 500 tablet Ekstasi, serta wang tunai berjumlah $2,276, disita oleh Biro Narkotik Pusat (CNB), kata pihak berkuasa pada hari Selasa.
Pegawai CNB memerhatikan lelaki itu di Clementi Avenue 5 pada hari Isnin petang ketika dia dilihat membawa bakul sayur-sayuran dan hasilnya ke sebuah unit di daerah itu.


Ketika dia kembali ke tingkat satu dengan bakul, pegawai CNB bergerak untuk menangkap lelaki itu dan merampas daripadanya dalam 0.4g heroin, 1g Ais dan wang tunai berjumlah $ 2,276. Dia kemudian dibawa ke rumahnya di blok yang sama dan pihak polis telah menggeledah unit tersebut. Dua labu, yang digunakan untuk menyembunyikan sekitar 240g heroin dan 500 tablet Ekstasi, dijumpai. Kira-kira 0.3g heroin, 0.5g Ais dan alat-alat ubat lain juga dijumpai di unit ini. CNB menganggarkan bahawa 240g heroin yang disita dalam operasi ini akan mencukupi digunakan oleh 114 penagih 114 selama seminggu. Siasatan terhadap kegiatan dadah suspek masih lagi dijalankan.

Penulis ingin mengucapkan syabas pada pegawai CNB yang berjaya menjalankan tugas dengan baik. Penjenayah kini semakin kreatif dengan cara-cara untuk meneruskan dengan kegiatan mereka. Macam-macam cara penulis sudah nampak pengedar dadah menyumbunyikan barang-barang terlarang mereka supaya tidak dikesan pihak berkuasa. Ada yang sembunyikan di dalam tayar kereta, dalam bungkusan makanan dan yang paling penulis terkejut pabila mendapat tahu ada juga kes di mana pengedar dadah menyembunyikan dadah mereka di dalam bingkai katil yang telah dimodifikasikan. Penulis rasa ada lebih baiknya jika pesalah-pesalah ini menggunakan kreativiti mereka ke arah lain. Malangnya mereka telah memilih untuk menggunakan kemahiran mereka ke jalan yang salah dan sekaligus merosakkan kehidupan orang lain.

Jangan lupa ikuti kami di saluran telegram di t.me/fruitmouthonline

Author

Share